۷ دی ۱۳۹۲، ۱۴:۲۶

لباف خانیکی مطرح کرد:

شهرداران مشهد هویت را به معماری برگردانند/ ساختمان‌ها را بی‌قواره نسازید

شهرداران مشهد هویت را به معماری برگردانند/ ساختمان‌ها را بی‌قواره نسازید

مشهد - خبرگزاری مهر: مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری خراسان رضوی از وضعیت معماری در شهر مشهد ابراز تاسف کرد و گفت: معماری باید اعتقادات، هنر و اندیشه ها را به نمایش بگذارد و باید شهرداران مشهد در این مسیر حرکت کنند.

رجبعلی لباف خانیکی در حاشیه اختتامیه دومین نشست معماران و اولین کارگاه تخصصی طراحی معماری در هتل پردیسان مشهد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: معماران مشهدی دوباره نقش ها را احیا کنند تا به عالم بهشتی گذشته برگردیم.

لباف بیان کرد: شهرداران مشهد در جهت رفع بی قوارگی و بی هویتی در معماری شهر تلاش کنند تا در درازمدت بتوانیم فرهنگ را در شهر زنده و ماندگار کنیم.

وی با اشاره به سخنان استادان معماری و شهر سازی کشور در این نشست گفت:  به خاطر وضعیت نا بسامان معماری در شهر مشهد با اساتید و دلسوزان معماری ابراز همدردی می‌کنم.

ساختمان های بی‌قواره در شهر ساخته می شوند و ساخته می شوند

وی ادامه داد: این فریاد ها بی فایده است و همچنان این ساختمان های بی قواره در شهر ساخته می‌شوند و ساخته می شوند.

لباف خانیکی گفت: روزگاری از تپه سلام حرم رضوی دیده می شد اما امروز از میدان شهدا ، فلکه برق و طبرسی هم دید خوبی وجود ندارد.

وی تاکید کرد: پرهیز از بی قوارگی حداقل کاری است  که می توانیم برای معماری بناها در این شهر داشته باشیم.

لباف خانیکی بیان کرد: همانطور که می دانید هر پدیده ای یک ظرف دارد و همه ابزار و امکانات دارای ظرف و جایگاه خاص خود هستند انسان نیز پدیده ای است که ظرف دارد.

وی ادامه داد: مناسب ترین ظرف برای هر انسان  فضای معماری و خانه ای است که در آن زندگی می کند.

لباف خانیکی گفت: جالب است که این ظرف برای انسان قبل از تولد ساخته شده و وقتی هم که می میرد در داخل ظرفی به نام گور قرار می گیرد و معماری تا پایان عمر به گونه های مختلف انسان را همراهی می کند.

وی توضیح داد: هر ماده ای شبیه ظرفی است که در آن قرار دارد و انسان نیز این چنین است و از محلی که در آن به سر می برد تاثیر می پذیرد.

هیچ کس نمی‌تواند تحت تاثیر فضایی که در آن زندگی می کند نباشد

مدیر کل میراث فرهنگی خراسان رضوی عنوان کرد: هیچ کس نمی تواند تحت تاثیر فضایی که در آن زندگی می کند نباشد و شواهد باستان شناسی نیز گویای همین است.

وی ادامه داد: نخستین زیستگاه ها در دوران نوسنگی در گنج دره ، هرسین کرمانشاه و جیتون در ترکمنستان ساخته شد و زمانی که این اماکن را بررسی می کنیم به این نکته می رسیم که اندیشه ها، هنر و اعتقادات انسان بر آن نقش بسته است.

لباف خانیکی به عنوان مثال ذکر کرد: در گنج دره خانه هایی پیدا شده که هر کدام یک عبادتگاه در آن ها تعبیه شده و فضاهایی محراب گونه به صورت معبد کوچک خانگی در آنها  در نظر گرفته شده است.

وی با تاکید بر اینکه در گذشته اعتقادات انسان در فضای معماری خانه ها در نظر گرفته می شد افزود: اعتقادات انسان‌ها در گذشته بر درو دیوار نقش بسته بود.

لباف خانیکی اضافه کرد: انسان در گذشته تمام نیازهای حیاتی اش را با معماری برآورده می‌کرد و در کشور ما کاروانسراها و آب‌انبارها کاربردی داشتند که گذشتگان ما بر اساس نیازهای انسان در کویر با معماری به آن پاسخ گفتند.

مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری خراسان رضوی بیان کرد: تا صد سال پیش انسان حق انتخاب داشت که زیستگاه و سکونتگاهش چگونه باشد و متناسب با نیازها و روحیه اش فضای معماری را می ساخت.

در فضاهای اجباری زندگی می کنیم

وی با اشاره به اینکه معماری در گذشته طبیعت را به درون خانه می آورد ادامه داد: از صد سال پیش به این طرف ناچار شدیم تا در فضاهای اجباری زندگی کنیم که با روحیه ما متفاوت است.

مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری خراسان رضوی افزود: اگر به بشرویه و گناباد سری بزنید حوض خانه، ایوان های رو به آفتاب و روبه سایه، پنج دری و سه دری، صحن و فواره را می بینید که چطور روحیه انسان در فضای معماری آن لحاظ شده است.

لباف خانیکی از معماران و شهر سازان  در مشهد خواست تا نقش ها را  در معماری این شهر احیا کنند.

کد خبر 2203670

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha